Edzéseink a régi helyen!

Edzéseink a régi helyen az Ifjúsági házban megindultak a megszokott időben (kedd és csütörtök 17.30-19.00).
Az edzések helyében alkalmanként eltérések történhetnek -ezzel kapcsolatban keresd Si-hing Molnár Zsoltot (tel. számát az oldal alján megtalálod).
Várunk minden érdeklődőt!

Még mindig szünetelne edzéseink

Bár a rendeletek már lehetővé tették edzések tartását, és országos egyesületünk is hozzájárult az edzésekhez, mi még mindig nem tudunk edzeni, mert a nekünk otthont adó Ifjúsági ház még nem nyithatott ki.
Ideiglenes helyszín keresése általunk folyamatban van, és amennyiben találunk ilyet, azt itt és és facebook oldalunkon is közé fogjuk tenni.

Még mindíg nincs edzés

A koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt edzést tartani nem tudunk. Gyakorolj otthon, illetve nézz szét a neten: youtube, stb, ahol értékeket találhatsz.
A videók közé felraktuk sok olyan videó youtube-os vagy facebook-os linkjét, amit érdemes megnézni (ritkán előkerülő felvételek).

A Wing-Tsunról

Sosem örvendtek a harcművészetek Magyarországon akkora népszerűségnek, mint manapság. Régen a harcművészeteket leginkább fanatikusok művelték, akik nagy nehézségek árán tudták mestert szerezni maguknak. Azóta a világ sokat változott. Ma már könnyű mestert találni, csak szét kell nézni a városban, és egész biztos, hogy négy-öt iskola hirdetését megtaláljuk.

Ugyanakkor sokan idegenkednek a harcművészetektől. Ennek oka, hogy a közvéleményben élő kép teljesen más, mint amilyen a harcművészet valójában.

A filmekben az látható, hogy nagy izmos, erős férfiak vagy negyed órán keresztül ütik egymást, aztán a heroikus küzdelemben a főhős legyőzi a rossz fiút. Ez sokakat elrettent a harcművészetek gyakorlásától, mivel az átlagember általában nem úgy néz ki, mint a mozi hős. De ennek valóban így kell-e lennie? Valóban izmos és nagydarab embernek kell lenni ahhoz, hogy egy küzdelemben legyőzzük az ellenfelet?

Egy valós, szemtől-szembe harc nem tart negyed óráig. Általában vége is van, amikor valamelyik fél megkapja az első néhány ütést. Egy valós harci szituáció egy-két percen belül véget ér. Az ehhez szükséges állóképességgel pedig egy átlagember is rendelkezik.

Ha valaki nagy és erős, akkor nincs semmi gond, sokszor a puszta külső megjelenés elég ahhoz, hogy megfutamodásra kényszerítse az ellenfelet. De mi van, ha nem nagy, nem erős, és valami más útra van szükség az ellenfél legyőzésére, nem a puszta fizikai erőre?

Ezt az utat követi a Wing Tsun. Az egyik alapelv, hogy mindig van náladnál is erősebb és nagyobb ellenfél. Ezért egy erősebb ellenféllel szemben teljesen felesleges erőt alkalmazni, mivel úgyis a gyengébb marad alul.

Az ellenfél márpedig nagyobb és erősebb lesz, mivel a támadó általában azért lép fel támadólag, mert fölényben érzi magát. Fölényét pedig leginkább a testi adottságokon tudja leggyorsabban felmérni. De akkor hogy győzhet a Wing Tsun nagyobb ellenféllel szemben?

Technikával, gyorsasággal, ügyességgel. A védekezés nem blokkolással, hanem az erő elnyelésével, elvezetésével történik, így nem számít, hogy az ellenfél mekkora erővel támad.

A támadások gyors, dinamikus támadások, és olyan testtájakat támadnak, amelyek érzékenyek, sérülékenyek, amelyeket nem lehet kikeményíteni, ütésállóvá tenni. Ilyen például a szem, torok. így az ellenfelénél gyengébb fizikumú ember – akár férfi, akár nő – győzhet támadója ellen.

A Wing Tsun tehát más utat képvisel, mint a stílusok többsége. Már az is rendhagyó, hogy alapítója egy nő, aki egy shaolin apáca volt. A Wing Tsunból hiányoznak a látványos, nagy nézőközönséget vonzó technikák, amelyek jól mutatnak bemutatón, de valós harci szituációban nem sokat érnek. Csak olyan technikákat tartalmaz, amelyeknek harci értékük van. A Wing Tsun célszerűségre, hatékonyságra törekszik. Ahol lehet, próbál egyszerűsíteni, ésszerűsíteni.

A Wing Tsun útja: ésszel győzni az erő felett.

Edzéseink ideiglenesen szünetelnek

A koronavírus járvány miatti intézkedések következtében az iskolánknak otthont adó Ifjúsági ház jelenleg nem tud sem nekünk, sem másnak termet biztosítani előre meg nem határozható ideig.

Ezért, és mert mi is ügyelünk önmagunk és mások egészségére, jelenleg edzéseink ideiglenesen szünetelnek.
Amint lehet folytatjuk azokat, erről itt vagy facebook oldalunkon tájékoztatunk.

Soha ne add fel!