Mi a Wing-Tsun

A Wing Tsun kung fu egy ősi kínai harcművészet, melyet egy apácanő hozott létre több száz évvel ezelőtt. A kung fu-nak több száz ága létezik, de a Wing Tsun az egyetlen, melyet nő (Ng Mui) alapított.

A kung fu jelentése magyarul: az összpontosítás művészete, más értelmezésben: nehéz munka.

Az ősi kínai tudást hordozó Wing Tsun része a Chi Kung, a belső energiák összpontosítását javító gyakorlatsorozat, bár a Wing Tsun harci rendszer formagyakorlatai is teljesen átmozgatják a testet olyan mértékben, amely a hosszú értékes élethez szükséges. A tanítványnak nem kell a testét gyötörnie, hogy eredményeket érjen el, a megalapozáshoz elég a formagyakorlat egyszerű mozdulatait rendszeresen gyakorolnia.

A Wing Tsun kung fu iskolák szellemi, erkölcsi és fizikai hátteret egyaránt nyújtanak a kínai filozófia és magyar értékek egyidejű oktatása mellett. Az egészségre és az Élet problémáinak megoldási és alkalmazkodási képességre gyakorolt  pozitív hatása mellett a Wing Tsun egy rendkívül hasznos képességet rejt: az önvédelem képességét!

A Wing Tsun más harcművészetek gyakorlói által is elismert, nem ritkán csodált harci rendszer, mely gyors és hatékony. Dinamikus mozgással a lehető legrövidebb idő alatt teszi a támadót ártalmatlanná. Azt valljuk: két pont közt a legrövidebb táv az egyenes. A két kéz (és az egész test) egyidejű használata következtében pillanatok alatt nagyon sok mindent tesz a Wing Tsun harcos harci helyzetben, véd és támad egyidejűleg.

A Wing Tsun közelharci rendszer, nincsenek cselező, hadonászó mozdulatok, nagy (ezáltal hosszú) ívek. Az ellenfél erejét nem blokkolja, hanem elszívja és visszafordítja, felhasználja a támadó ellen. A Wing Tsun harci rendszer technikáira jellemző, hogy az erőforrások megfelelő kihasználásával, egyesítésével egy adott folyamat hatékonysága megtöbbszörözhető.

A stílust alapító apácanő, Ng Mui maga is harcművész volt, és az évek múlásával jött rá arra, hogy az általa addig gyakorolt stílust csak fiatal korában tudta hatékonyan használni, ahogy öregszik, úgy csökken az esélye annak, hogy egy nála fiatalabb, erősebb, főleg férfi ellen is meg tudja védeni magát.

A Wing Tsun kung fu hatékonysága abban rejlik, hogy az apáca az új rendszer kidolgozásakor figyelembe vette a matematika és a fizika törvényeit, az emberi anatómiát, és a puszta fizikai erő helyett az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, könnyedségre helyezte a hangsúlyt.

A Wing Tsun harci rendszer az emberi adottságokra épül.

Apáról fiúra, nagybácsiról unokaöcsre adták tovább a tudást a mesterek. Mindig csak néhány tanítvánnyal foglalkozva.

A Wing Tsun-t az 1970-es évekig titokban tartották, majd Yip Man Nagymester kezdte el tanítani nyilvánosan. Bruce Lee is nála tanult, s ért el mesteri rangot. Az öreg mester Leung Ting-et, legutolsó tanítványát nevezte ki örököséül, aki a mai napig a Wing Tsun kung fu Nagymestere. Több, mint hatvan országban honosította meg a Wing Tsun-t és több, mint egy évtizede rendszeresen hazánkba látogat, s oktatja a magyar diákokat.

Magyarországon ez a legnagyobb kung fu iskola és az országok lélekszámához viszonyítva a világon is. A Wing Tsun kung fu magas szintű önvédelmi értéke miatt az FBI és a Bundeswehr kiképzési anyagában is szerepel, hazánkban pedig több rendőr-, illetve katonai iskolában is oktatják. A Koszovóba kivezényelt magyar erők dandárparancsnoka több éve tanulja a Wing Tsun kung fu-t.

A Wing Tsun oktatási rendszer világszerte egységes, így minden beiratkozott tanítványnak lehetősége van mindent elsajátítani, ami képességeitől, akaratától, szándékától telik. A Wing Tsun elsajátítása kizárólag a tanítvány kitartásán és elhatározásán múlik. A rendszer kortól és nemtől függetlenül, bárki számára elsajátítható.

A Magyar Wing Tsun Egyesület rendkívül magas, világszinten élen járó szakmai hátteret nyújt a tanítványok fejlődéséhez. Szemben más harcművészeti és küzdősport klubokkal, a Wing Tsun oktatók folyamatos továbbképzésen vesznek részt, képességeiket újra és újra bizonyítaniuk kell saját mesterük előtt. A rendszeresen megrendezett szemináriumok, nyári táborok, speciális szakmai edzőtáborok, magyar nyelven kiadott szakkönyvek is biztosítják a befektetett idő és energia megtérülését.

A Wing-Tsun nagyon gyakorlatias technika, elsajátításához, gyakorlásához nem elengedhetetlenül szükséges, hogy a mozifilmekben látható speciális mozgásformákkal rendelkezz. Nincs bennük felesleges mozdulat, az egyszerűségre törekszik és tanít, ennél fogva fiatalon és időskorban is egyaránt tanulható, gyakorolható.

Technikáit sikerrel alkalmazhatod állva, ülve, vagy akár fekvő testhelyzetben is.

Vannak kéz és lábtechnikái, de a teljes testet fegyverként alkalmazza ha szükséges. Mesterszinten fegyverei a hosszú rúd (2,6 m hosszú) és a pillangókés .

Kinek is ajánljuk?

-Gyerekeknek: segít megtanulni az összpontosítást, a koncentrálást. A szülők meglepetésüknek adnak hangot, hogy odafigyel, próbálkozik, küzd, akar, képes hosszabb időre elfoglalni magát. Javul az általános ügyesség, fejlődik a logikai képesség.

-Felnőtteknek: ideális kikapcsolódás a mindennapok rohanó világából. A mozdulatok puhák, lágyak, ezáltal segítenek oldani a feszültséget, egészségesebb testtartás jelentkezik. Minden edzés (a kezdők számára néha nagyon összetettnek tűnő gyakorlatok miatt) komoly koncentrációt igényel, márpedig ki ne szeretne hetente pár alkalommal elmerülni egy hasznos hobbiban, melynek kedvező hatásait mindennapjaiban érzi?

-Időseknek: a Wing Tsun Kung Fu edzéseken nincs hagyományos értelemben vett erőnléti edzés. Nem kell tudni nagyot ütni, rúgni, pont az ellenkezője: könnyűnek, lazának kell lenni. A Wing Tsun azonban sokkal több, mint egy egyszerű harci rendszer. Az idős, megnyugodott emberekben megnő a szellemi tudás iránti igény, vágy, melyet a harcművészet keleti filozófiáját megismerve (buddhizmus, tao) elégíthetnek ki.

Ha érdekli, jöjjön el egy edzésre.